Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat moet ik nu doen?

“Scheiden, dat wil ik helemaal niet” is waarschijnlijk het eerste wat je dacht toen je partner je vertelde met de relatie te willen stoppen. Jullie zijn immers al een aantal jaar bij elkaar, hebben samen een huis, misschien zelfs wel kinderen en ach, die ruzies die waren toch zo erg nog niet. Wat kan je doen als je partner niet meer met je verder wil? Een scheiding is al een emotioneel en lastig proces als je het er samen over eens bent dat de relatie over is, maar als één van jullie het hier niet mee eens is dan is dat helemaal heftig.

Wat is de reden

Wat kan je als eerste doen als je hiermee geconfronteerd wordt? Probeer er eerst achter te komen wat “ik wil scheiden” precies inhoudt. Komt dit na een heftige ruzie, meent jouw partner wat er gezegd is? Probeer rustig te blijven en ga op een normale manier met elkaar in gesprek. Zet boosheid, verdriet opzij en wees eerlijk en oprecht naar elkaar toe. Vertel elkaar wat je voelt en wat niet. Mogelijk kan dit worden opgelost met of zonder een hulpverlener.

Weloverwogen besluit

Misschien heeft jouw partner hier al lang en goed over nagedacht en is het al te laat en staat jouw partner volledig achter zijn of haar besluit. In dat geval kan je de situatie het beste accepteren zoals het is, ook al is dat heel moeilijk en verdrietig. Vaak worden mensen dan boos en mondt de situatie uit in een conflict waar jullie beiden niet meer uitkomen. Daar bereik je helemaal niets mee. Een vechtscheiding is iets wat je altijd moet zien te voorkomen. Voor jezelf en voor de kinderen.

Is een scheiding echt onvermijdelijk? Ga dan op een respectvolle manier uit elkaar. Dat kan met de hulp van een mediator.

Is er een ander in het spel

Als er een ander in het spel is dan zijn de emoties vaak nog heftiger. Bedenk dat haatgevoelens nooit iets oplossen! Vaak zijn mensen boos of hebben haatgevoelens om de ander een rotgevoel te geven, maar de enige die last heeft van deze gevoelens ben jijzelf. De ander gaat echt wel door met zijn leven en denkt echt niet de hele dag aan hoe boos jij bent. Probeer daarom je woede te beheersen, hou de eer aan jezelf en bespaar jezelf een hoop ellende.

Hebben jullie kinderen

Als jullie kinderen hebben dan is het helemaal belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.
Jullie hebben immers de taak om goed voor hen te zorgen, hoe kan je dat doen als je in een vechtscheiding ligt met de andere ouder. Voor een kind is het niet belangrijk of er een schuldige is. Zij zijn ongevraagd slachtoffer van het feit dat jullie elkaar niet meer gelukkig maken. Betrek hen niet teveel bij de scheiding, laat hen niet kiezen en geef ze de ruimte om van jullie beiden te mogen blijven houden!

Goed voor jezelf zorgen

Het is goed om na te gaan waar het is misgegaan in de relatie. Probeer daarbij niet alleen naar de rol van de ander te kijken, maar ook naar jouw eigen rol. Op het moment dat je dat kán is het eenvoudiger om na de scheiding je leven weer op te pakken en niet in herhaling te vallen.
Het is goed om te rouwen om wat je kwijt bent, maar blijf daar niet in hangen. Probeer verder te kijken en stel jezelf een doel. Pak hobby’s op of ontdek nieuwe hobby’s. Ga dingen doen met andere mensen, zorg voor afleiding zodat je niet de hele tijd verdrietig bent.

Zoek niet steeds contact met je ex

Weersta de verleiding om contact op te nemen met je ex of om zijn of haar gangen na te gaan. Hiermee kwel je alleen jezelf en maak je het alleen maar pijnlijker. Schrijf geen dingen waar je later spijt van zal krijgen. Communiceer alleen over het hoogst nodige, je kan beter te weinig zeggen dan te veel. Bespreek met elkaar wat je voor de ander kan doen om de situatie dragelijk te houden.

Ga geen zinloze conflicten aan

Ondanks dat je pijn hebt, verdrietig of boos bent, heeft het geen enkele zin om zinloze conflicten aan te gaan. Een vechtscheiding maakt een goede verstandhouding moeilijk of zelfs onmogelijk. Vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt. Een mediator kan je hierbij helpen. Een mediator is neutraal en objectief, heeft juridische kennis en kan het verschil maken in jullie onderlinge verstandhouding!

Luister niet te veel naar anderen

Het is goed om te praten, dat helpt je de situatie te verwerken maar denk goed na over met wie je praat. Is die persoon ook gescheiden, laat je dan niet te veel beïnvloeden door zijn of haar ervaring. Ieder beleeft zijn scheiding op een andere manier. Praat met iemand die écht kan luisteren en niet iemand die gelijk met een mening klaar staat. Of neem contact op met een professional, zoals een coach, therapeut of mediator.

Ben jij degene die wil scheiden en je partner niet

Weet je het zeker? Als jij je beslissing hebt genomen wees dan duidelijk, de ander heeft er recht op om te weten waarom je wilt scheiden. Toon geen twijfel, het is niet eerlijk voor de ander als je zo’n heftige boodschap brengt en niet zeker weet of je het wel wil. De ander zal denken dat er nog wat te redden valt en zijn of haar uiterste best doen om jou van gedachten te kunnen veranderen. Op deze manier duurt het lijden alleen maar langer en zijn de emoties achteraf  alleen maar heftiger. Daarom: wees duidelijk en eerlijk!

In mijn blog “Echtscheiding aanvragen. Voorkom een vechtscheiding” geeft ik 10 heldere tips om een vechtscheiding te voorkomen.

Lees hier mijn blog

Of lees ook

ConflictloosScheiden. Kan dat wel ?

Wil je meer weten?  Neem vrijblijvend contact op. Ik sta voor je klaar met het beste advies.

Ik wil graag contact

 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!