Juridische afwikkeling

Juridische afwikkeling

Scheiden zonder Advocaat - Juridische Afwikkeling

Misschien vraag jij je af of scheiden zonder een advocaat mogelijk is? Ja en nee. Als je gaat scheiden, dan moet er een verzoekschrift bij de rechtbank worden ingediend. Hoe werkt de juridische afwikkeling? Alleen een advocaat kan de scheiding aanvragen bij de rechtbank, dit is wettelijk bepaald. Jullie kunnen echter wel scheiden zonder een advocaat op het moment dat jullie voor mediation kiezen. De echtscheiding kan worden aangevraagd zonder een advocaat in te schakelen. Door een nauwe samenwerking aan te gaan met een groot advocatenkantoor zorg ik er voor dat de aanvraag bij de rechtbank afgerond kan worden. Op deze manier kunnen wij de scheiding regelen met een advocaat of een rechter zonder met hen in contact te moeten komen.

Verbreken samenlevingscontract

Voor samenwoners die uit elkaar gaan zijn de rechten en plichten niet vastgelegd in de wet. Alleen voor de minderjarige kinderen zal er een ouderschapsplan moet worden opgesteld. Je kan als samenwoners dus zonder advocaat of rechter uit elkaar gaan, ongeacht of jullie een samenlevingscontract hebben opgesteld. Het betekent echter wel dat er bijna net zoveel zaken moeten worden geregeld als bij een huwelijk. Om alle zaken goed met elkaar af te wikkelen, is het verstandig om je te laten begeleiden door een mediator.

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed komt niet heel veel meer voor. Toch kunnen mensen redenen hebben om voor deze vorm van scheiden te kiezen. De procedure bij scheiden van tafel en bed is vrijwel het zelfde als de procedure voor een officiële scheiding, ook hierbij zal de stap naar de rechter moeten worden gemaakt. Bij scheiden van tafel en bed moet je ook (financiële) afspraken met elkaar maken en een echtscheidingsconvenant laten opstellen. Daarnaast moeten de afspraken voor uw minderjarige kinderen in een ouderschapsplan worden vastgelegd. Ook hierbij kan een mediator jullie helpen.

Wil je meer weten over de verschillen tussen scheiden en gescheiden van tafel en bed? Lees dan hier verder.

De kosten van de juridische afhandeling

De rechtbankkosten, ook wel de griffiekosten genoemd, worden jaarlijks opnieuw vastgesteld. Voor 2021zijn deze kosten € 309,- per dossier. Heb je echter recht op een SUBSIDIE dan is dat bedrag veel lager.

De kosten voor de rechtbank zijn altijd opgenomen in het totale pakket. Hierover informeer ik jullie tijdens de kennismaking zodat je van te voren weet waar je aan toe bent.

De rol van de mediator in het juridische traject

Als jullie mediator zal ik jullie volledig ontzorgen en begeleiden bij het juridische traject, inclusief het inschrijven van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand. In de regel duurt dit slechts enkele weken. Tijdens één van onze gesprekken zal ik jullie hier uitgebreid over informeren.

Contactgegevens

Zandoever 9
3433 DA Nieuwegein

  fa-mobile-phone   06-24576241

  fa-envelope far  info@anjavanree.nl

Contactformulier