Scheiden van tafel en bed. Is dat goedkoper, eenvoudiger, sneller?

Scheiden van tafel en bed, iedereen heeft er wel eens van gehoord maar wat is dat eigenlijk? Ben je dan wel echt gescheiden? In een paar heldere stappen uitleg over het verschil tussen scheiden van tafel en bed en een volledige scheiding. Want is dat wel goedkoper, eenvoudiger, sneller?

Wanneer kan je scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed kan alleen als je volgens de wet gehuwd bent. Bij een geregistreerd partnerschap is een scheiding van tafel en bed niet mogelijk.
Bij een scheiding van tafel en bed doe je precies wat het zegt. Je maakt geen gebruik meer van een gezamenlijke tafel en een gezamenlijk bed, maar het betekent natuurlijk veel meer.

Hoe ziet een scheidingsprocedure eruit

De scheidingsprocedure voor een scheiding van tafel en bed is nagenoeg hetzelfde als een “normale” of volledige echtscheiding. Er zal een verdeling van het vermogen moeten worden gemaakt, de partneralimentatie en het opgebouwde ouderdomspensioen moeten worden besproken. Al deze afspraken moeten worden vastgelegd in een scheidingsconvenant.
Als je kinderen hebt zal er ook een ouderschapsplan moeten worden gemaakt waarin onder andere afspraken moeten worden gemaakt over de verdeling van de zorg en de kosten van de kinderen.
Het convenant en het ouderschapsplan moeten vervolgens met een verzoekschrift aan de rechter worden voorgelegd zodat er een uitspraak kan worden gedaan.

Wat is het verschil

Het verschil met een volledige scheiding is dat de beschikking die door de rechter wordt afgegeven niet wordt ingediend bij de gemeente. Kortom: in de registers van de gemeente blijf je nog steeds als gehuwd geregistreerd staan. Het huwelijk wordt in feite omgezet in een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden met uitsluiting van elke gemeenschap.

Wat is het voordeel van scheiden van tafel en bed

De meest voorkomende reden om van tafel en bed te scheiden is het geloof. Er zijn kerken waarbij een scheiding volgens het geloof niet is toegestaan.
Wat ook wel voorkomt is dat het financieel niet lukt om te scheiden en soms komt het voor dat een stel wel heel graag getouwd wil zijn maar fiscaal, juridisch en financieel niet verantwoordelijk voor elkaar willen zijn of blijven. De scheiding wordt wel ingeschreven in het huwelijksgoederenregister dat betekend onder andere dat eventuele schuldeisers weten dat jullie wat betreft eventuele nieuwe schulden niet meer verantwoordelijk zijn voor elkaar.

Wat zijn de nadelen

Omdat je officieel nog getrouwd ben kan geen huwelijk of geregistreerd partnerschap met een ander aangaan. Je blijft ook nog steeds onderhoudsplichtig aan elkaar. Op het moment dat je scheiding van tafel en bed wil beëindigen zal er weer opnieuw een convenant en ouderschapsplan moeten worden opgemaakt en de echtscheiding zal opnieuw met een verzoekschrift moeten worden aangevraagd bij de rechtbank. Kortom je moet weer opnieuw met elkaar om de tafel gaan zitten om de afspraken vast te leggen en je zal opnieuw de kosten moeten betalen.

Heeft een scheiding van tafel en bed gevolgen voor een uitkering of toeslagen

Als je gescheiden bent van tafel en bed ziet de belastingdienst je niet meer als toeslagpartner en doe je geen gezamenlijk aangifte bij de inkomstenbelasting meer. Voor de toeslagenwet telt je ex-partner ook niet meer mee voor bijvoorbeeld de zorgtoeslag en het kindgebondenbudget.
Ook bij het aanvragen van een bijstandsuitkering word je gezien als alleenstaande, hierdoor de uitkering hoger kan uitpakken.

Komt scheiden van tafel en bed veel voor

In mijn praktijk komt een scheiding van tafel en bed maar zelden voor. In al die jaren dat ik als mediator actief ben is het maar 1 keer voorgekomen. Vaak komt het wel ter sprake maar in de praktijk kiezen de meeste mensen toch voor een volledige scheiding.

Conclusie

Als conclusie kan je stellen dat scheiden van tafel en bed niet per se goedkoper, eenvoudiger of snelle is dan een volledige scheiding.

Heb jij een vraag of wil je persoonlijk contact. Op werkdagen reageer ik binnen 24 uur.

Ja, ik heb een persoonlijke vraag

Is deze informatie waardevol? Dan ben je misschien ook geïnteresseerd in mijn andere blogs.

Scheiden op latere leeftijd

Scheiden van tafel en bed. Is dat goedkoper, eenvoudiger, sneller?

 

 

 

 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!