Echtscheiding aanvragen. Voorkom een vechtscheiding.

10 heldere tips om een vechtscheiding te voorkomen.

Volgens de cijfers van het CBS hebben er in 2019 ruim 32.000 aanvragen voor een echtscheiding plaats gevonden. 1 op de 17 daarvan eindigt in een vechtscheiding. In 2010 was dat nog 1 op de 5. Dat is al een hele verbetering, maar hoe voorkom je een vechtscheiding. Hoe zorg je ervoor dat je niet bij die 1 op de 5 stellen hoort. Echtscheiding aanvragen, voorkom een vechtscheiding. 10 heldere tips om een vechtscheiding te voorkomen.

Als ervaren en gediplomeerd scheidingsbemiddelaar en mediator in de regio Utrecht/Nieuwegein help ik al jaren echtparen bij het aanvragen van de echtscheiding zonder tussenkomst van een echtscheidingsadvocaat.

Tip 1 Wacht niet te lang om met elkaar in gesprek te gaan over je relatie

Het is niet voor iedereen eenvoudig om zijn gevoel onder woorden te brengen. Helaas zie ik in mijn praktijk dat er vaak sprake is van vluchtgedrag om het onderwerp scheiden maar te vermijden. Hierdoor loop je het risico om het te lang te laten duren. De sfeer wordt niet gezelliger, je groeit nog verder uit elkaar en de bereidheid om te voldoen aan elkaars behoeft verdwijnt. Op het moment dat er een derde langskomt die wel aan die behoefte voldoet is het vaak al te laat. Wacht daarom niet tot er een ruziesfeer ontstaat.

Tip 2 Geef niet de ander de schuld van het mislukken van de relatie

Mensen willen altijd graag iemand de schuld kunnen geven, zo zitten wij mensen in elkaar. Vooral als er veel emoties spelen. Maar schiet je naar nu echt wat mee op? Waarschijnlijk niet. Als jij een echtscheiding wilt aanvragen en een vechtscheiding wil voorkomen is het ook goed om te kijken naar wat jouw eigen rol is in de huidige situatie.

Tip 3 Luister niet te veel naar buitenstaanders

Op het moment dat je omgeving op de hoogte is van je aanstaande echtscheiding ontvang je gevraagd en ongevraagd de mening en tips van iedereen om je heen. Maar vergeet niet: op het moment dat zij klaar zijn met het delen van hun mening draaien zij zich om en zetten hun eigen leven voort. Jij zit daar met dat bommetje wat zij hebben achtergelaten. Praat daarom alleen met mensen over je scheiding die eerlijk tegen je durven te zijn, niet met mensen die alleen maar uit zijn op sensatie (en dat zijn er helaas meer dan je denkt).

Tip 4 Geef elkaar de ruimte

Een scheiding is voor iedereen emotioneel, ook voor degene die de beslissing heeft genomen. Iedereen moet deze emoties verwerken, geeft elkaar hiervoor de ruimte, de een heeft daar meer tijd voor nodig dan de ander.

Tip 5 Het verleden kan je niet meer veranderen, kijk vooral naar de toekomst

Wat gebeurd is, is gebeurd. Het verleden kan je niet meer veranderen, dat is geweest hoe pijnlijk dat soms ook is. Denk eens na: Hoe zou jij met je (toekomstige ex-) partner willen omgaan als de scheiding achter de rug is. Vooral als er kinderen zijn zal je de vader of moeder van de kinderen de rest van je leven nog tegenkomen. Stel dat je weet dat je morgen hem of haar bij een voorstelling van je zoon of dochter tegen zal komen. Wil jij je daar nu al druk over maken, je bloeddruk flink verhogen met het risico op hart- en vaatziekte door al die stress? Of wil je ontspannen zijn en vol vertrouwen denken aan de dag van morgen?

Tip 6 Hou het oud zeer niet vast, laat het los

Om alsmaar te denken aan het verleden en wat daar allemaal mis is gedaan moet je achteromkijken. Door achterom te kijken zie je niet wat er voor je ligt en als je niet uitkijkt struikel je daarover. Het is in je eigen belang om voor je uit te kijken en te zien wat daar ligt. Door boos te zijn, of zelfs kwaad of erger, blijf je de ander vasthouden. Door deze boosheid te echt te verwerken kan je pas loslaten en een start maken van je nieuwe toekomst.

Tip 7 Laat de nieuwe partner niet een rol spelen in de communicatie

Als er sprake is van een nieuwe partner hou deze dan buiten de communicatie met je ex. Hou er rekening mee dat je niet al je energie in deze relatie kan stoppen als je nog de relatie me je ex-partner moet afwikkelen. Hier heb je al je energie voor nodig. Betrek de kinderen ook nog niet bij de nieuwe partner, zij hebben al genoeg te verwerken zonder deze nieuwe persoon. Door de kinderen te snel hierin te betrekken kan leiden tot een loyaliteitsconflict.

Tip 8 Kijk eens in de spiegel, helpt jouw houding echt om goed te blijven communiceren

Je kent het spreekwoord wel: als je met één vinger wijst naar een ander, wijzen er vier naar jezelf. Niet iets wat je graag wilt horen maar vaak is dat wel het geval. Als je met elkaar in gesprek gaat denk dan het volgende: Als ik tegenover mijzelf zou zitten, hoe zou ik in die situatie dan op mijzelf reageren? Of als je de ander een voorstel doet, bedenk dan van tevoren of het een voorstel is wat hij/zij zal accepteren. Is het een voorstel waarvan je weet dat hij/zij dat toch niet accepteert, waarom doe je dat voorstel dan? Doe dan geen voorstel of bedenk een andere waarmee je meer succes zal hebben.

Tip 9 Heb je moeite met praten, schrijf het dan op

Het is helemaal niet gek als je door je emoties niet meer uit je woorden kan komen. Schrijf het daarom op, vaak is dat alleen al een hele opluchting. Misschien voel je daarna niet eens meer de behoefte het uit te spreken of wil je de tekst op een later moment herzien. Als je het later voorleest of aan je ex laat lezen, weet je zeker dat je niets bent vergeten.

Tip 10 De laatste tip maar tevens ook de belangrijkste: Betrek de kinderen niet in je eigen verdriet

Nagenoeg alle ouders zeggen dat de kinderen het allerbelangrijkste zijn. Helaas zijn er maar weinigen die dat ook echt laten zien. De kinderen worden vaak gebruikt als praatpaal, als vriend of vriendin, maar dat zijn zij niet! De kinderen hebben recht op verzorging en liefde van beiden ouders. Zij hebben geen enkele verplichting naar de ouders. Laat het kind kind blijven. Lees brief van Villa Pinedo waarin kinderen van gescheiden ouders hebben aangegeven waar zijn behoefte aan hebben. Hierin staat letterlijk:

  • Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen;
  • maak geen ruzie waar wij bij zijn;
  • zeg geen slechte dingen over elkaar waar wij bij zijn;
  • geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie;
  • luister echt naar wij we te zeggen hebben;
  • geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden;
  • vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen.

Bonus Tip

Wil jij een echtscheiding aanvragen. Voorkom een vechtscheiding en ga naar een gediplomeerd mediator en zoek niet gelijk een advocaat. Een mediator kan jullie goed begeleiden, ook al ben je het even niet met elkaar eens.

Heb jij een vraag of wil je persoonlijk contact. Op werkdagen reageer ik binnen 24 uur.

Ja, ik heb een persoonlijke vraag

Is deze informatie waardevol? Dan ben je misschien ook geïnteresseerd in mijn andere blogs.

Scheiden op latere leeftijd

Scheiden van tafel en bed

Of wil je weten hoe clienten mij beoordelen.

klantbeoordelingen

 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!