Scheiden op latere leeftijd. Scheiden als je 50+ bent.

Scheiden als je al twintig of dertig jaar een relatie met elkaar hebt is niet niks. Sommigen denken dat het verstandig is om te wachten als de kinderen de deur uit zijn omdat dat beter voor de kinderen zou zijn. Maar is dat wel zo? Scheiden als je 50+ bent, wat betekent scheiden op latere leeftijd?

Uit onderzoek van Omroep Max blijkt dat 1 op de 3 koppels van 50 jaar of ouder gaat scheiden. In 2000 was dit nog 1 op de 6. In de leeftijdscategorie 60 tot 65 is dat inmiddels 2 keer zo hoog.

Ik ben mediator in de regio Utrecht Nieuwegein en in mijn praktijk heb ik veel stellen mogen begeleiden die bijna hun hele volwassen leven al bij elkaar zijn. Hun levens zijn helemaal met elkaar verweven, zijn kennen alle gewoontjes en onhebbelijkheden van elkaar. Zolang de kinderen nog thuis wonen is er nog een gemeenschappelijk belang maar als de kinderen eenmaal de deur uit zijn en op zichzelf wonen is dat weg. Daarnaast is, in tegenstelling tot vroeger, iedereen veel zelfstandiger en onafhankelijker.

Een scheiding op latere leeftijd komt vaak onverwacht voor één van de partners

Vaak is een van de twee is overvallen door het feit dat de ander wil scheiden. “Maar wij hebben het toch goed” is vaak de eerst reactie en vaak klopt dat ook. Op financieel gebied ging het goed, met de kinderen ging het goed maar op emotioneel gebied zijn zij elkaar uit het oog verloren, uit elkaar gegroeid.

Niet zelden zie je dat na een heftige gebeurtenis zoals bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, een ziekte of een ongeluk, er iets in gang wordt gezet. Sommigen zeggen letterlijk “ik ben gaan beseffen dat het leven heel kort kan zijn. Ik wil de rest van mijn tijd anders doorbrengen dan dat ik tot nu toe heb gedaan”. Toch kan het besluit om de knoop door te haken nog jaren duren.

Scheiden na de pensioenleeftijd

Ook het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kan een verandering in de relatie teweeg brengen. Van de een op de andere dag 24/7 thuis zijn en op elkaars lip zitten kan teveel worden. Onlangs had ik zelfs een stel dat uit liefde voor elkaar gingen scheiden en apart gingen wonen, maar nog steeds veel tijd met elkaar wilden doorbrengen. Zij zijn nu veel gelukkiger met elkaar.

Ouders blijven ouders, ook na een scheiding

Gaan jullie wegen zich scheiden bedenk dan het volgende. Ouders blijven ouders. Kinderen blijven kinderen, ook al zijn ze volwassen. Zij blijven jullie kinderen en niet de oplossers van jullie problemen. Het is niet hun scheiding maar dat van jullie. Door hen bij de scheiding te betrekken zullen zij het gevoel krijgen een kant te moeten kiezen, een schuldige te moeten aanwijzen. Vergeet niet dat zij hun eigen verdriet ook moeten verwerken.

Verlies van vrienden en schoonfamilie na een scheiding

Blijf met elkaar communiceren. Door te blijven praten en een oplossing te zoeken naar een toekomstige situatie die voor jullie beiden goed voelt, hebben jullie meer tijd en ruimte om de scheiding te verwerken. Door de scheiding op een nette manier te regelen is de kans ook kleiner op het verlies van de schoonfamilie, de vrienden en kennissen.

De tijd dat je verplicht achter de geraniums moet zitten is voorbij. Dankzij het internet is de wereld om ons heen al maar groter geworden. Er zijn veel mogelijkheden om andere alleenstaande mensen op te zoeken die net als jij gezelschap zoeken. Neem de tijd om de scheiding te verwerken maar ga niet bij de pakken neerzitten, want door de corona pandemie hebben wij één ding geleerd: het kan zomaar voorbij zijn.

Heb jij een vraag of wil je persoonlijk contact. Op werkdagen reageer ik binnen 24 uur.

Ja, ik heb een persoonlijke vraag

Is deze informatie waardevol? Dan ben je misschien ook geïnteresseerd in mijn andere blogs.

Scheiden en dan? In 5 stappen meer duidelijkheid

Scheiden. Netjes geregeld. Klantbeoordeling 9,1

 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!