EMDR. Snel werkende therapie met blijvend resultaat

EMDR is een snel werkende therapie voor personen die blijvend last hebben van de gevolgen van een vervelende of schokkende ervaring. Dat kan zijn door ongewenst gedrag, een geweldsincident, een ongeval, seksueel geweld, maar ook voor angst spinnen, honden, vogels of andere dieren,  hoogtevrees, vliegen enzovoorts. EMDR is een zeer succesvolle, effectieve en snel werkende therapie om deze angsten de baas te worden, met blijvend resultaat.

Gevolgen voor je relatie

Een trauma kan veel gevolgen hebben voor je relatie. Een ander begrijpt je niet, of niet altijd, waardoor de spanningen in huis flink kunnen oplopen zonder dat je her iets aan kan doen. Je wilt het wel, maar je weet niet hoe omdat je gedreven wordt door onverklaarbaar gedrag waar je zelf ook vanaf wilt. Niets doen kan betekenen dat je steeds verder uit elkaar groeit, tot ten slotte een van jullie geen andere optie meer ziet dan de relatie te beëindigen.

Wanneer kan EMDR worden ingezet

De meeste gebeurtenissen verwerken wij op eigen kracht, andere kunnen een hele lange nasleep hebben en behoorlijk veel gevolgen hebben. Sommigen ontwikkelen daardoor zelfs  psychische klachten. In de meeste gevallen is het juist de herinneringen aan die heftige gebeurtenis die zich blijven opdringen met als gevolg dat er veel flashbacks en herbelevingen zijn, met disfunctioneren en nachtmerries tot gevolg. Andere klachten zijn schrik- en vermijdingsreacties. Dat noemt men PTSS of te wel posttraumatische stress-stoornis.

Trauma gerelateerde klachten

Trauma gerelateerde klachten zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij alleen al het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept. Juist bij mensen met PTSS, en andere trauma gerelateerde angstklachten, is EMDR zeer effectieve therapie.

Wetenschappelijk onderzoek    

De Amerikaans psychologe Francine Shapiro heeft in 1987 EMDR en de werking ervan voor het eerst beschreven. In de jaren daarna is EMDR verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode. Omdat de wetenschappers vrij sceptisch waren over deze vorm van therapie is er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Onder andere door professor Prof. Marcel vd Hout. Lees hier meer over zijn onderzoek  of bekijk zijn presentatie op Youtube

Uiteindelijk hebben de wetenschappers moeten toegeven dat uit de resultaten van deze studies is gebleken dat cliënten heel goed en vooral snel op EMDR reageren. Bij een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis zijn cliënten meestal na een enkele zittingen in staat om hun dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Bij cliënten die een langdurig trauma hebben meegemaakt, en bij waarbij er sprake is van complexere problematiek duurt de behandeling vaak wat langer.

Hoe werkt EMDR

De EMDR-therapeut zal de client vragen om aan de gebeurtenis terug te denken, met de bijbehorende beelden, de gedachten en de gevoelens. Dat is nodig om informatie over de traumatische beleving naar boven te halen. Vervolgens start het verwerkingsproces. De client zal de heftige gebeurtenis opnieuw voor de geest moeten halen gelijktijdig zet de therapeut de afleidende stimuli in. Dat kan een beweging van de vingers van de therapeut, maar ook  geluiden via een koptelefoon of door bijvoorbeeld buzzers in de handen.

EMDR. Snel werkend. Blijvend resultaat

Door de stimuli zal het gevoel bij de herinnering langzaamaan kracht verliezen waardoor het steeds gemakkelijker wordt om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken zonder de heftige gevoelens. In de meeste gevallen verandert het beeld aan de herinnering ook mee en is het zelfs mogelijk dat er andere, minder onprettige beelden van dezelfde situatie naar voren komen. Hierdoor kan ook het zijn dat er nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Hierdoor krijgt de schokkende gebeurtenis steeds meer neutrale plek krijgt in het leven van de client. EMDR is een snel werkende therapie met blijvend resultaat.

Ervaring

In mijn praktijk heb ik al vele mensen met de meest uiteenlopende trauma’s mogen helpen met blijvend positief resultaat. Doordat het probleem snel kan worden opgelost is er nauwelijks een wachttijd. Niet alleen de therapie is snel, maar ook de mogelijkheid om starten. Als je eenmaal de stap heb gezet om aan je trauma te werken dan moet je niet te lang hoeven wachten om het ook daadwerkelijk aan te pakken.

Heb jij de stap gezet en wil jij een afspraak maken? Neem dan contact met mij op. middels onderstaande button.

Naar contactformulier

Of lees mijn blog

Straatvrees

Of mijn andere blogs

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!