EMDR. Straatvrees Na Overval Opgelost

EMDR hulpvraag. Een meneer van 67 jaar oud benaderde mij met de volgende hulpvraag. “Ik durf mijn huis niet meer uit door de angst die mij achtervolgt. Kan u mij helpen zo dat dit wordt opgelost? ” Deze meneer had straatvrees na een overval op straat en hoopte dat hij door EMDR daar van af kon komen. Hij wilde deze angst achter zich laten en tot het verleden tijd laten behoren. Ik heb deze meneer uitgenodigd om naar mijn praktijk te komen.

Het probleem

De meneer is 67 Jaar oud als hij ’s avonds in het donker op weg is naar zijn huis na een gezellig avondje kaarten. Dat deed hij wel vaker met zijn vrienden een kaartje leggen.
Hij was in een goede vrolijke bui tot het moment dat hij werd aangevallen door een onbekende persoon. Deze persoon viel hem van achteren aan. “Ik zie steeds dat beeld voor mij hoe hij mij tegemoet liep en zich even later omdraaide om mij van achter aan te vallen en van mijn portemonnee te beroven”.

De gebeurtenis was voor deze cliënt zo heftig dat hij ’s avonds niet meer alleen de straat op durfde. Overdags was hij constant op zijn hoede en keek doorlopend om zich heen. Op zijn gemak boodschappen doen of ontspannen een wandeling maken was er niet meer bij. Van een kennis hoorde hij van EMDR. “ik hoorde dat dit heel snel werkt, is dat zo?” was zijn vraag.

EMDR

Tijdens de sessies ben ik met cliënt terug gegaan naar de herinnering en het gevoel wat hij er nu bij ervaart. Hij heeft de herinnering die was opgeslagen zijn lange termijn geheugen naar voren gehaald in zijn korte termijn geheugen en daar hebben wij de gevoelens afgezwakt. Door de behandeling net zo lang toe te passen tot de angst helemaal was verdwenen kreeg hij steeds meer zelfvertrouwen op er weer op uit te gaan.

Het resultaat na de EMDR sessie

Een week na de 2e sessie ontving ik onderstaand bericht:
“Beste Anja,
Ongelofelijk hoe snel het voor mij is veranderd. Afgelopen zaterdag ben ik weer naar buiten gegaan en heb zelf mijn boodschappen gedaan. Dat angstige gevoel was helemaal weg, ik was niet meer bang. Wat een fijn gevoel is het om niet meer steeds achterom te kijken. Mijn straatvrees na de aanval op straat behoort tot de verleden tijd. Door de  EMDR sessie is de angst helemaal verdwenen. Kan je mij volgende keer ook mijn angst voor autorijden afhelpen?”

Het is zo fijn om een cliënt weer het gevoel van vrijheid terug te geven en dat autorijden …… dat gaan wij de volgende keer aanpakken.
(met toestemming geplaatst)

Wil je meer informatie over EMDR

Ja, ik wil graag meer informatie

of lees het artikel in het Psychologie Magazine

Vragen of persoonlijk contact

Heb je vragen of wil je persoonlijk contact. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Je kan heel eenvoudig gebruik maken van het contact formulier. Ik neem op werkdagen dezelfde dag nog contact met je op.

Naar contactformulier

Wie is Anja van Ree

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!