Conflictloos scheiden. Kan dat wel?

Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Naast dat het een besluit is wat met veel emotie gepaard gaat, moet er ook veel worden geregeld. Hoe vertel je het de kinderen. Kan je hen nog wel een onbezorgde jeugd geven. Hoe zit het met woonruimte. Heb je recht op partneralimentatie. Ben je boos of verdrietig, hoe kan je dan nog Conflictloos Scheiden? Kan dat dan wel?

Scheiden zonder conflicten

Herken je dit. Aan de ene kant zit je vol emotie, ben je misschien wel boos en wil je de ander liever nooit meer zien. Boosheid, verdriet, ongeloof en misschien wel vechtlust wisselen elkaar af. Of heb jij het besluit genomen te willen scheiden en valt het je zwaar. Ga jij ook door al die emoties, maar dan op een andere manier.
Het is voor beiden dan niet eenvoudig om rationeel te blijven. Ondanks dat het af en toe misschien wel onmogelijk lijkt, is het echt het beste om zo min mogelijk conflicten met elkaar te hebben en elkaar de ruimte te geven zonder elkaar in de haren te vliegen. Hoe moeilijk dat ook is.

Goed bedoelde adviezen

Op het moment dat een heftige gebeurtenis in je leven plaatsvindt zal je waarschijnlijk graag met anderen willen praten. Dat kan fijn zijn en enorm opluchten, maar helaas kan het de spanning tussen jou en je partner ook op scherp zetten. Je kent het spreekwoord wel “de beste stuurlui staan aan wal”. Luister vooral naar mensen die neutraal blijven en je echt willen helpen. De meest mensen stoppen hun eigen ervaring in hun goedbedoelde adviezen en dat hoeft helemaal niet overeen te komen met de situatie waar jij in zit. Voor je het weet loopt daardoor het conflict met je partner hoger op, terwijl het vaak weinig tot niets oplost.

Gevolgen voor de kinderen

De kinderen krijgen vaak meer mee van de scheiding dan goed voor ze is. Soms wordt van hen verlangd een kant te kiezen. Of misschien voelen zij zich wel verantwoordelijk om op te komen voor degene die het meeste verdriet heeft. Laten zij hun eigen emotie niet zien om zich sterk te houden, want papa of mama heeft immers al voldoende verdriet. In de meeste gevallen hebben de ouders dat niet in de gaten en is het goed om te beseffen wat de kinderen doormaken. Zij houden namelijk van jullie allebei en willen jullie het liefst beiden ouders in hun leven houden. De kinderen van Villa Pinedo hebben een mooie brief  gemaakt waarin de wensen van de kinderen worden weergegeven. Het is goed voor iedere ouder om deze brief eens te lezen. Download hier de brief  Download hier de  “aan alle gescheiden ouders”

Scheiden is afscheid nemen

Het is goed om alle emoties goed te verwerken. Scheiden is een vorm van afscheid nemen, een rouwproces. Volgens de psychologie zijn de fases van verliesverwerking of rouw als volgt:

ONTKENNING > WOEDE > SCHULD > DEPRESSIE > VERGEVING > ACCEPTATIE > HERSTEL

Dat is niet allemaal op één dag allemaal doorlopen. Wat je wel ziet is dat degene die de beslissing heeft genomen op een ander punt in deze rouwcurve zit dan de ander. Geef elkaar daarom een beetje ruimte en tijd om het te verwerken en leg de lat voor jezelf en voor de ander niet zo hoog. Ga conflicten uit de weg voordat de onderlinge verstandhouding onherstelbaar beschadigd raakt.

Verstandige afspraken maken

Op het moment dat jullie er aan toe zijn om de feitelijke scheiding te gaan regelen is het goed om hier een deskundige bij te betrekken. Een mediator met een MFN registratie (Mediation Federatie Nederland) is hier speciaal voor opgeleid. De mediator kan jullie helpen om goede en duurzame afspraken te maken waar jullie uiteindelijk samen achterstaan. Afspraken op basis van verstand en niet op basis van emotie. En ontstaat er toch een conflict tijdens de scheiding dan kan de mediator dat met jullie bespreken met als doel jullie weer op één lijn te krijgen.
Als je samen netjes de scheiding kan regelen dan zal je zien dat je sneller beter voelt en eerder in de rouwcurve naar acceptatie en herstel gaat.

E-Book Netjes en Conflictloos Scheiden

Onlangs heb ik een gratis E-Book uitgebracht met meer informatie over Netjes en Conflictloos Scheiden. Je kan deze eenvoudig aanvragen via onderstaande button.

Ik wil graag het gratis E-Book ontvangen

Vragen of persoonlijk contact

Heb je vragen of wil je persoonlijk contact. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Je kan heel eenvoudig gebruik maken van het contact formulier. Ik neem op werkdagen dezelfde dag nog contact met je op.

Naar contactformulier

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!