Veel gestelde vragen
Als je gaat scheiden moet veel geregeld worden en zijn er vaak veel vragen. Ik heb de meest gestelde vragen op een rij gezet.
Bij een beperkte gemeenschap van goederen wordt het vermogen van echtgenoten verdeeld volgens specifieke regels die zijn vastgelegd in de wet. Dit huwelijksvermogensregime, ingevoerd in Nederland op 1 januari 2018, heeft als doel een duidelijke scheiding te maken tussen persoonlijke en gezamenlijke eigendommen.
Kinderalimentatie is een financiële bijdrage die een ouder moet betalen voor de kosten van opvoeding en verzorging van een kind na een scheiding. Beide ouders blijven verantwoordelijk voor de kosten van hun kinderen.
Partneralimentatie speelt een rol na een echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Klik op de button voor de meest gestelde vragen.
Bij een scheiding spelen zowel conversie als verevening een rol bij het verdelen van pensioenrechten tussen de ex-partners. Twee verschillende manieren om het opgebouwde pensioen te splitsen.
Scheiden is niet alleen emotie, er moet veel geregeld worden op gebiedt van juridisch en financieel gebied. Lees via de button de meest gestelde vragen.
Bij een scheiding speelt de verdeling van vermogen een belangrijke rol. Bekijk de lijst met vragen en antwoorden over dit onderwerp.
Bij een scheiding met huwelijkse voorwaarden hangt de verdeling van bezittingen en schulden af van de specifieke afspraken die in de huwelijkse voorwaarden zijn vastgelegd.
Verandert er iets aan het ouderlijke gezag bij scheiding. Lees verder door te klikken op de button.
Een niet-wijzigingsbeding is een afspraak die vaak wordt vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Het betekent dat partijen overeenkomen dat de vastgestelde alimentatie niet meer gewijzigd kan worden, zelfs als de omstandigheden in de toekomst veranderen. Dit beding geeft financiële zekerheid en stabiliteit, maar het brengt ook beperkingen met zich mee.
Schuldsanering, een gewelddadige partner of gehuwd in het buitenland.
Traantje
Niet zelden valt er een traantje van opluchting als er een oplossing wordt gevonden voor het probleem waar mijn cliënten door heen werken. Het is ook niet niks om het roer om te gooien en een nieuwe toekomst tegemoet te gaan. Er worden tijdens het traject best heftige gesprekken gevoerd. Het is dan ook mooi om te zien dat een uitzichtloze situatie kan overgaan naar een hoopvolle toekomst. Je mag best weten: dat doet mij ook wel wat.
De kers op de taart? Als mensen uiteindelijk zeggen:
“Dank je wel Anja. Je hebt fantastisch geholpen.”